световъртеж

световъртежНавярно няма човек, който поне веднъж да не е изпитвалчувство на световъртеж. Нерядко под това се разбират съвършено различни усещания – от лека неустойчивост, чувство на опиянение или прилошаване до усещане за въртене на собственото тяло или на околните предмети. Илюзията за движение на собственото тяло или на околните предмети се получава и след бързо въртене, например на въртележка. Понякога се добавя чувството, като че ли някой ви блъска на една страна или към пода; може да са налице замаяност, чувство на олекване на главата, слабост, нестабилност. Тези оплаквания се появяват или се засилват при завъртане и смяна в положението на тялото или при рязко раздвижване на главата.

Световъртежът обикновено е резултат от нарушение на функцията на вестибуларната система (структурите на вътрешното ухо, слухово-вестибуларния нерв, мозъчния ствол, малкия мозък). Световъртежът може да се предизвиква от засягане на периферните вестибуларни структури (във вътрешното ухо) или да е с централен произход (увреждат се слухово-вестибуларният нерв, мозъчният ствол или малкият мозък).

световъртежВ зависимост от вида на вестибуларното нарушение вертигото се съпровожда от редица допълнителни симптоми: напр. неясно зрение или двойно виждане; умора и слабост, главоболие (понякога може да е много изразено), сърцебиене, невъзможност за концентриране, нарушено съзнание, смущения в говора, мускулна болка (особено на шията или гърба), гадене и повръщане, изпотяване, намалена когнитивна функция (напр. забавено мислене, отслабена памет), свръхчувствителност към бляскащи светлини и шум.

Различни са причините са възникване на световъртеж – дегенерация на вътрешното ухо (обикновено при възрастни пациенти), инфекции на ухото, прием на алкохол, някои лекарства (антибиотици, антиконвулсанти, антидепресанти и други) или въздействие на производствени токсични вещества (олово, живак, калай), редица болести. Заболяванията, които най-често се съпровождат със световъртеж, са ендокринни (хормонални) заболявания, заболявания на кръвта, сърдечно-съдови болести, нервни заболявания, интоксикации, психични разстройства, офталмологични заболявания, травми по главата и шията, прилошаване при пътуване, морска болест, неправилното и недостатъчното хранене.

световъртежНай-често виенето на свят при заболявания на главния мозък се среща при транзиторни нарушения на мозъчното кръвообращение, инсулт, тумор, мигрена, епилепсия, дисеминирана склероза, травми по главата и шията. Затова при остър пристъп на световъртеж, особено ако е съчетан с нарушения на говора, слабост в крайниците, раздвоение на образа или други разстройства на сетивата, е наложително веднага да се извика лекар. За своевременната и правилна диагноза на заболяването, предизвикващо световъртежа, е важно установяване на точната причина и определяне на правилното лечение, като за целта е необходимо да бъдат направени множество изследвания и консултации с невролог, отоларинголог, терапевт, ендокринолог.