безсъние

безсъниеЦикълът на сън и будно състояние се подчинява на определен денонощен ритъм (циркадна система) и се регулира от главния мозък, таламуса, различните хормони и невротрансмитери, продуцирани от хипоталамуса и от външните въздействия.

Разстройствата на съня и бодърстването затрудняват жизнената адаптация на индивида и социалния му живот. Съществуват различни видове нарушения на съня. Един от тях е инсомнията (безсънието) – нарушение на съня, което се характеризира с трудност/неспособност за заспиване и/или за поддържането на съня за достатъчен период. Съпровожда се с нервност, сутрешна умора, затруднена концентрация на вниманието, отслабване на паметта, главоболие, сънливост през деня и др. Безсънието се случва на всеки един човек в един или друг етап от живота му. Статистиката показва, че двама на всеки петима души са с проблеми със съня, а над 10 % имат хронична инсомния. Честотата на инсомнията нараства с възрастта, като жените са по-често засегнати от мъжете. Безсънието може да се дължи на стрес, напрежение, психически проблеми (депресия, гняв, тревожност), хронични болки, въздействия на заобикалящата среда, дискомфорт, липса на безсъниефизическа активност, дълъг полет със смяна на часовите зони, смущения в храносмилането, системно преяждане, използването на стимуланти (кафе, цигари, енергийни напитки, наркотици), злоупотреба с алкохол, може да е проява на някои болести или резултат от прием на определени лекарства. Най-често причините за проблеми със съня се крият именно в начина ни на живот.

Безсънието не е болест, а симптом, а хроничното безсъние е проява на разстройство на висшите регулаторни центрове на главния мозък, като 

да идва и от проблемно функциониране на някои вътрешни органи. Инсомнията засяга здравето и разстройва съществуванието ни, особено ако са налице хронични проблеми със съня. С нарастването на ефектите от безсънието човек открива, че е все по-неспособен да управлява и да се справя със стреса от ежедневия живот. Хора със значителен “опит” в безсънието имат качество на живота, подобно на пациенти с хронични болести, като сърдечна недостатъчност и други.

Няма специфичен тест за диагностициране на безсънието. Лечението му трябва да е индивидуално – адаптирано спрямо всеки пациент. То може да включва хигиенни мерки и други традиционни средства; поведенческа терапия; медикаментозно лечение (антихистаминови препарати, барбитурати, небензодиазепинови и бензодиазепинови сънотворни, някои антидепресанти, мелатонин). безсъниеКогато говорим за лечение трябва да се има предвид, че то зависи до голяма степен от причините за възникване на инсомнията и само преглед при специалист може да установи правилното 

й лечение.

За по-подробна информация за безсънието: www.melatonin-bg.com