главоболие

Главоболие

Какво представлява главоболието?

Главоболието е термин, използван при изразена до умерена болка в различни части на главата (над очите или зад ушите, задната част на главата – тилно, в основата на черепа, в слепоочията и др.) с различни причини, интензивност и продължителност; понякога болката във врата и високо в гърба също се определя като главоболие. Мозъкът сам по себе си не изпитва болка; главоболието произхожда от мрежата нервни влакна в тъканите около мозъка, от мозъчните обвивки и структурите в мозъчната основа, мускулите и кръвоносните съдове на лицето, шията и черепа.

Главоболието може да бъде случайно, повтарящо се или хронично. Болката може да е умерена или силно изразена, така че да нарушава ежедневните дейности.

Колко често се среща главоболието?

Засяга почти всеки човек в някой период от живота му. Английски изследователи доказват, че при около 70% от населението е имало поне един път главоболие на всеки три месеца, а при жените на възраст 18 – 35 г. тази цифра е почти 93%. Последни проучвания установяват, че 90% от мъжете и над 95% от жените съобщават за някаква форма на главоболие. Възрастните индивиди от 20 до 50 г. са най-често страдащите, но децата и подрастващите се засягат също – около 20%.

Какво предизвиква появата на главоболие?

Няма доказана една единствена причина за главоболието. Съществуват фактори, които улесняват появата на главоболието, наречени тригерите на главоболието. Най-често срещаните са: стресът, умората, нарушенията на съня; неправилната работна поза, напрежението на очите, нередовното и нерационално хранене, тюнопушенето и употребата на алкохол; а при жените и хормоналните промени преди менструация и по време на климактериума и много други.

Кои са най-честите видове главоболие

Съществуват много типове главоболие и точната диагноза понякога е затруднена и критична дори за лекаря. Диагнозата е сложна не само поради наличието на различни типове цефалгия, но и защото пациентът може да страда от повече от един тип главоболие. Международната класификация на главоболието (The International Headache Classification - ICHD-2) определя 2 основни вида: първично и вторично главоболие.

Първично главоболие – главоболие, което възниква независимо и не е резултат от други болести и болестни състояние. Тук спадат:

а) Мигрена – повтарящи се пристъпи на главоболие с определена характеристика: пулсираща или тупкаща болка в едната половина на главата, изразена до силна, често съчетаваща се с гадене или повръщане, усилване на болката при обичайната физическа активност, свръхчувствителност към светлина или шум, силен звук и с продължителност от 4 до 72 часа.

Тензионно главоболие

б) Тензионно главоболие (тензионен тип главоболие) - непулсираща, постоянна болка (като стягаща лента от двете страни на главата), налягане/натиск около челото, в слепоочията или врата и задната част на главата; продължителност - от 30 мин., часове до 7 дни за пристъп (типичното тензионно главоболие трае 4 – 6 часа); често продължава и след заспиване; обикновено няма гадене и обичайната физическа активност не засилва и не утежнява главоболието.

в) Кластърно главоболие – групирани пристъпи от изключително силна, експлозивна, едностранна болка в главата - около и над окото, която може да се разшири и към задната част на ухото; често със зачервяване на окото, сълзене, запушване на носа, изтичане обилно на секрет от носа, изпотяване на челото и лицето, подпухване на меките тъкани, свиване на зеницата, спадане на клепача, забавяне на сърдечната честота. Тези пристъпи траят обикновено 15 мин. до 3 - 4 часа, явяват се нощем и засягат много по-често мъжете на възраст 20 - 50 г.

г) Други първични главоболия

Вторично главоболие

Главоболието е резултат на други болести или състояния, които засягат и главния мозък. Най-често вторично главоболие се развива при:

Фатално ли е главоболието

Фатално ли е главоболието

Много често главоболието не е нещо фатално, но то нарушава работоспособността, влошава качеството на живот (подобно на която и да е друга хронична болест), води до страдания, ползване често на болничен отпуск или дори до инвалидизиране и се явява една от най-честите причини за системно отсъствие от работа/училище и за загуба на работно време. Както в цял свят, така и у нас хората предпочитат сами да лекуват главоболието си. Това е много вредна практика - главоболието може да е признак на тумор на мозъка, субарахноидален кръвоизлив, мозъчна аневризма или друго налагащо спешна помощ увреждане, което само лекарят може да открие. От друга страна – лечението под контрол на специалист може да доведе до излекуване или до значително намаляване на оплакванията. Само по себе си самолечението е вредно - то включва продължително взимане на обезболяващи лекарства понякога във високи дози, а злоупотребата с тях често предизвиква ежедневно главоболие. И порочният кръг се затваря.

Какво ще направи лекарят специалист при главоболие

Действия при главоболие

Лекарят ще постави правилната диагноза въз основа на точната и прецизна анамнеза (разпит), вкл.информация за придружаващи и предхождащи болести и състояния, фамилна обремененост, начин на хранене и живот, вредни навици и на физикалния неврологичен преглед. Често тези способи в ръцете на опитен клиницист са достатъчни за определяне на диагнозата и съответната терапевтична стратегия. Това помага и за избягването на допълнителни ненужни изследвания. В редица случаи се използва дневник за главоболие, попълван от пациента.

При наличие на определени показания/ситуации специалистът може да насочи и за допълнителни изследвания: пълна кръвна картина, урина; образни изследвания на глава, главен мозък, шиен гръбнак или други; изследване на ликвор; биопсия на темпоралната артерия и други.

След това лекарят ще определи подходящата стратегия на превенция (предпазване) и лечение на главоболието.

Какво е значението на превенцията и как се осъществява тя

Целта на превенцията е да се установи контрол върху хроничното главоболие – да се намалят честотата, интензивността и продължителността на пристъпите от главоболие. Превенцията се осъществява чрез водене на дневник на главоболието; контрол на тригерите на главоболието (провокиращите главоболието фактори) и прием на медикаменти (медикаментозна превенция) съобразно препоръките на лекаря.

Какво е лечението на главоболието

Лечението е много различно в зависимост от типа на главоболието – първично или вторично. Най-общо включва използването на:

Кога следва задължително да се потърси лекар

Запомнете!

  • първата крачка е точната диагноза: установяване вида на главоболието, ако е вторично – коя е причината за него
  • следващата фаза е определяне на точната терапевтична стратегия и оценка на ефекта на провежданото лечение
  • при всички случаи на силно изразено, внезапно и омаломощаващо главоболие, което се появява след удар по главата и нарушава нормалната активност или се придружава от други симптоми (световъртеж, замаяност, болки в окото или ухото, дезориентация, нарушение на съзнанието, гърчове) следва незабавно да се потърси помощ от невролог

Затова - преди да започнете да използвате каквото и да е (препоръчано Ви от аптекаря, съседа или приятел) – просто позвънете на Вашия лекар!